LOADING

Type to search

Agriturismo in Italië: wat is het en waar vind je het?

Italië is een geliefd vakantieland. Ook voor kampeervakanties kun je er op een heleboel plekken terecht. Een bijzondere vorm van vakantie in Italië, is het steeds vaker voorkomende agriturismo. Deze term zegt je misschien niet meteen wat, maar als je een beetje thuis bent in de Italiaanse taal of er iets uit af kunt leiden, weet je wel ongeveer wat het inhoudt. Kort gezegd is het een boerenbedrijf dat gebruikt wordt voor agricultuur, maar ook voor toerisme. In dit artikel kun je lezen wat de term preciezer inhoudt. Ook worden er enkele aan te raden agriturismo’s, zoals de voorzieningen zelf ook genoemd worden, in Italië besproken.

Agriturismo: wat is het?

Zoals net al gezegd, is agriturismo een combinatie van agricultuur en toerisme. Deze vorm is belangrijk voor boeren: deze manier zorgt ervoor dat boeren hun bedrijfje kunnen houden, omdat ze door het toerisme extra inkomsten binnenkrijgen. Agriturismo’s verschillen erg in vakantievorm: er zijn campings op bepaalde van deze bedrijfjes, maar er zijn ook agriturismo’s die luxere voorzieningen aanbieden, zoals een eigen huis voor de gasten. In deze tekst worden slechts campings op agriturismo’s genoemd. De reden dat agriturismo’s aan te raden zijn, is het feit dat er ruimte is voor persoonlijke aandacht. Ook kun je op deze plekken heerlijk van de rust, ruimte en het prachtige Italiaanse landschap genieten: vaak liggen de agriturismo’s namelijk midden in de natuur, op een mooie locatie.

Agriturismo’s in Marche

Veel mooie campings die gebruik maken van agriturismo, zijn in de regio Marche (de Marken) en in de regio Toscane te vinden. De campings die genoemd worden, hebben overigens allemaal luxe safaritenten: het zijn allemaal glampings, maar de term ‘camping’ wordt gebruikt aangezien deze overkoepelend is. Een aantal campings in deze gebieden worden dan ook uitgelicht. Ten eerste de regio Marche: dit is een regio in het midden van Italië, aan de Adriatische Zee. Een aan te raden camping in dit gebied is de agriturismo ‘Tasteria’. Dit is een kleine familiecamping die uiteraard gebruik maakt van agriturismo. De ligging van de camping is prachtig: je hebt op deze camping een uitzicht op de heuvels van de regio Marche en op het mooie natuurgebied ‘Monte Sibillini’. Ook ligt de camping niet ver van het strand en van de Apennijnen, hier kun je dus gemakkelijk een dagje heen.

Een andere camping in Marche is de agriturismo ‘Casa Aurora’. Deze kleine camping ligt eveneens in een prachtig gebied: je hebt een mooi uitzicht op de heuvels die er zijn. Ook ligt de camping niet ver van de zee, is er een zwembad en zijn er oude olijfbomen te zien. Daarnaast is er genoeg leefruimte en kun je heerlijk van de rust genieten.

Agriturismo’s in Toscane

Een agriturismo in Toscane die erg aan te raden is, is de camping ‘La Prugnola’. Deze agriturismo ligt in de heuvels van Toscane, vlak bij het dorpje Montescudaio. Het is een mooie plek met een prachtige, groene omgeving. Ook is het een groot voordeel dat deze camping dicht bij de Middellandse Zee ligt: hier kun je gemakkelijk een dagje heen.
Ook camping ‘Nonna Stella’ is aan te raden: deze agriturismo doet aan wijn- en olijfbouw, waardoor je in een prachtig boerenlandschap zit en ook kun je genieten van de heuvels van het Toscaanse landschap. Daarnaast zijn er een heleboel voorzieningen: niet alleen is er een zwembad, maar er zijn ook leenfietsen, waarmee je het mooie landschap nog beter kan verkennen en bijvoorbeeld naar de zee kunt fietsen, die erg vlakbij ligt.