LOADING

Type to search

De mooiste plekjes om te wildkamperen

Houd jij ervan om lekker vrij te zijn? Wil jij op vakantie niet opgesloten zitten in een hotelkamer, maar er lekker op uit? Dan ben je waarschijnlijk een type dat voor kamperen kiest. Als je echt van vrijheid houdt en helemaal een wilt worden met de natuur, dan kun je echter nog een stapje verder gaan: wildkamperen. In Europa zijn er een heleboel mooie plaatsen waar het zeker geen straf is om met je tentje te gaan staan. In dit artikel kun je lezen welke plekken dat zijn.

In Europa

In Europa zijn er een heleboel mooie gebieden waar je van de natuur kunt genieten. Helaas is wildkamperen niet overal toegestaan, maar er zijn ook zeker een aantal prachtige plekken waar het wel mag. Een hiervan is redelijk dicht bij huis: de Ardennen in België. Het is niet ver van hier, maar de natuur is wel heel anders en ook vooral heel mooi: het is bergachtig en er is veel water waar je bijvoorbeeld op kunt kanoën: een genot om te gaan wildkamperen dus. Let er wel op dat wildkamperen niet overal mag in de Ardennen: er staan, verspreid door heel België, palen die aangeven waar in het wild gekampeerd mag worden.

Ook in Frankrijk, waar überhaupt natuurlijk al veel gekampeerd wordt, is wildkamperen toegestaan, al zitten er wel wat meer restricties aan dan in België: wildkamperen mag alleen na 19:00 en voor 9:00, wat betekent dat je je tent ’s middags nog niet op kunt zetten. Ook mag je geen overlast bezorgen of schade aan de natuur toebrengen. In Frankrijk zijn er meerdere mooie plekken waar je wel zou willen wildkamperen, maar een van de mooiste is de Franse Alpen. Ook hier is er uiteraard sprake van een prachtig bergachtig landschap en veel wateren.

Als je het iets verder van huis wilt zoeken, is Scandinavië zeker een aanrader om te gaan wildkamperen. Vooral in Noorwegen, Zweden en Finland is dit het geval. Dit zijn drie landen met allemaal hun eigen hoogtepunten wat de natuur betreft: in Noorwegen kun je de fjorden bewonderen, in Finland het mooie laagland en in Zweden kun je genieten van de welbekende meren. Buiten het feit dat deze landen een prachtige natuur hebben, is er nog een groot voordeel: wildkamperen mag overal, zolang je de natuur geen schade toebrengt en niet te dicht bij de bebouwde wereld komt.

In Nederland

Mooie gebieden om in te wildkamperen vind je echter ook nog dichter bij huis: ook in Nederland kan het. Let er wel goed op dat het lang niet overal mag: net als in de Ardennen zijn er palen neergezet, waarbij je je tent mag plaatsen, verder is het verboden. Ook mag je er maximaal 72 uur doorbrengen. Dat zijn een aantal restricties die het wellicht minder aantrekkelijk maken, maar als je de ervaring van het wildkamperen niet wilt missen, maar toch dicht bij huis wilt blijven, is dit zeker een optie die je kunt overwegen.

Nederland heeft immers ook prachtige natuur. Een voorbeeld van een mooi natuurgebied waar een kampeerpaal te vinden is, is het Canadabos in Overijssel. In Overijssel zijn overigens nog een aantal andere palen te vinden, net als in Noord-Brabant: in de meeste andere provincies zijn er helaas geen te vinden of zijn de gebieden permanent gesloten voor kampeerders.