LOADING

Type to search

Een duurzaam huishouden en auto

Duurzaamheid speelt een grote rol voor hoe de toekomst eruit komt te zien, daarom is het belangrijk dat iedereen een bijdrage levert aan een duurzame samenleving. Maar hoe doe je dat nou eigenlijk? In deze blog gaan we in op een duurzaam huishouden.

Duurzame energie 

Om te beginnen gaan we kijken naar duurzame energie, aangezien mensen grootgebruikers zijn van energie. Je kunt namelijk zelf duurzame energie opwekken met behulp van zonnepanelen. Afhankelijk van het grote van het dak en in hoeverre deze de gehele dag naar de zon toe staat, kun je met zonnepanelen volledig zelfvoorzienend worden als het gaat om energie. Met deze ontwikkeling kun je op langere termijn ook geld besparen.

De aanschaf van zonnepanelen is een investering welke je er makkelijk uit kunt halen. Zo kun je namelijk ervoor kiezen om zoveel mogelijk elektrisch te gaan, wanneer je zonnepanelen wil gaan nemen. Je kunt bijvoorbeeld overstappen naar koken op inductie in plaats van gas, of een elektrische cv ketel laten plaatsen.

Duurzaam rijden    

Een andere stap richting een duurzame samenleving is de overstap naar elektrisch rijden. Het elektrische rijden is ook weer te verduurzamen met behulp van de zonnepanelen, door een laadpaal voor thuis te laten installeren. Een elektrische auto is op zichzelf al duurzaam, maar al helemaal wanneer deze opgeladen wordt met duurzame stroom. En om ervoor te zorgen dat je inzicht krijgt in het verbruik van de elektrische auto, kun je een slimme wallbox laten installeren. Bij deze wallbox zit een app die laat zien hoeveel stroom de wallbox verbruikt.   

Doordat je hierdoor meer inzicht krijgt in het verbruik van de wallbox, kun je ook zien hoeveel stroom jezelf moet opwekken om volledig zelfvoorzienend te zijn als het gaat om stroom. Of dat je misschien wel genoeg capaciteit hebt voor nog een elektrische auto op te laden. 

Een pellet kachel 

Om ervoor te zorgen dat niet het hele huis onnodig verwarmd wordt en de cv uit kan blijven, kun je er ook voor kiezen om een pellet kachel te nemen. Een pellet kachel heeft een hele schone en volledige verbranding, en verwarmd de ruimte goed waarin de pellet kachel neergezet is. Het verwarmen met een pellet kachel is veel duurzamer dan het verwarmen met de cv, aangezien een cv gelijk het hele huis verwarmt. Terwijl de meeste tijd meestal doorgebracht wordt in de huiskamer, waar een pellet kachel meestal geplaatst wordt.