LOADING

Type to search

Gebruik jij je leaseauto ook privé?

Wanneer je werkgever je een leaseauto aanbiedt, is dat meestal goed nieuws. Zelf een auto moeten aanschaffen kost je tenslotte veel geld, en deze uitgave heb je nu niet. Daarnaast heb je ook geen omkijken meer naar kosten voor onderhoud, wegenbelasting en vaak ook niet voor brandstof. Genoeg redenen dus om blij te zijn met het aanbod voor een leaseauto. Houd er echter ook rekening mee dat zelfs een leaseauto niet helemaal gratis is.

Iedere regeling is anders

Iedere leaseregeling voor werknemers is anders, het is daarom erg aan te raden om je er even goed in te verdiepen voordat je ‘ja’ zegt. Zelfs wanneer je bij een vorige werkgever al met een leaseauto te maken hebt gehad, en wel denkt te weten hoe het allemaal zit. Iedere werkgever kan er namelijk een eigen regeling op nahouden, met heel verschillende voorwaarden.

Zo zijn er werkgevers die de auto echt als onderdeel van je salaris zien. Zij betalen dan voor de auto, maar daardoor is je salaris wel minder hoog dan wanneer je af zou zien van de regeling. Het is goed om even te bekijken of dit voor jou gunstig is of juist niet. Het kan echter ook zo zijn dat zij uitsluitende de regeling aanbieden, maar je zelf een vast bedrag per maand moet betalen om er gebruik van te maken. Ook dan is het even rekenen geblazen om te bepalen of het interessant is om te gaan leasen, zeker wanneer je net zelf een nieuwe auto hebt gekocht.

In veel gevallen geldt echter dat gebruik maken van een leaseregeling, zeker ook doordat zaken als wegenbelasting, verzekeringen en eventuele schade niet meer voor jouw rekening komen, heel aantrekkelijk kan zijn.

Geld besparen door alleen zakelijk te rijden

Wil je zo goedkoop mogelijk leasen? Dan is het aan te raden de auto alleen zakelijk te gebruiken. Je kunt hem dan gebruiken voor het woon-werkverkeer, en er tijdens werktijd (zakelijke) ritjes mee maken. Buiten werktijd gebruik je de auto niet. In dat geval hoef je geen bijtelling te betalen aan de Belastingdienst, en dat scheelt je veel geld in de maand.

Je moet, als je van deze regeling gebruik wilt maken, wel een goede kilometerregistratie bijhouden. Zo toon je aan dat je de auto echt alleen zakelijk gebruikt, en daarom het recht hebt geen bijtelling te betalen. Gelukkig kan deze rittenregistratie tegenwoordig automatisch plaatvinden. Dankzij een handig systeem op basis van GPS dat in de auto kan worden geïnstalleerd, heb jij er feitelijk geen omkijken meer naar; wel zo gemakkelijk.