LOADING

Type to search

Is private lease goedkoper dan kopen?

Ben je toe aan een nieuwe auto? Dan ben je mogelijk al voorzichtig begonnen aan de zoektocht. In dat geval ontdek je snel genoeg dat een auto niet bepaald goedkoop is. Als je het geld niet hebt om de auto te kopen, betekent dit niet dat je hem uit je hoofd moet zetten. Je kunt namelijk voor private lease kiezen. Je betaalt dan een vast bedrag per maand om in de auto te rijden. Maar is private lease eigenlijk goedkoper dan kopen? Dat lees je in deze tekst.

Bereken hoeveel een auto kopen je kost

Hierboven haalden we al kort aan dat je bij private lease een vast bedrag per maand betaalt om in een auto te rijden. Wie een auto koopt, tikt de aankoopprijs direct af. Als je wilt weten of private lease goedkoper is dan kopen, moet je eerst berekenen hoeveel je per maand kwijt bent als je een auto koopt. Op deze manier kun je namelijk een eerlijke vergelijking maken tussen leasen en kopen.

Om te berekenen hoeveel je per maand kwijt bent als je een auto koopt, moet je weten wat er bij private lease allemaal in de prijs is inbegrepen. Zoek dit daarom eerst uit en noteer het eventueel voor jezelf. Kijk vervolgens wat je betaalt als je de auto zou kopen. Neem in deze berekening alle kosten mee die bij private lease ook in de prijs zijn inbegrepen. Bereken vervolgens wat je per maand kwijt bent als je de auto koopt en vergelijk dit met kosten voor private lease. Zodoende weet je of private lease goedkoper is dan een auto kopen.

Vergeet de brandstofkosten niet

Wie de kosten van een private leaseauto vergelijkt met die van een koopauto, kan de fout ingaan met de brandstof. Om te berekenen hoeveel een auto je kost als je hem koopt, neem je de brandstofkosten mogelijk wel mee in de prijs. Dit hoort alleen niet. Je draait namelijk zelf op voor de brandstof als je kiest voor een auto leasen prive. Laat de brandstofkosten daarom buiten beschouwing als je berekent hoeveel je per maand kwijt bent als je een auto koopt.

Private lease vs. kopen met geleend geld

Heb je jouw droomauto gezien, maar ontbreekt het je aan de financiƫle middelen om hem te kopen? Dan overweeg je mogelijk een lening af te sluiten. Als een geldverstrekker jou een lening verstrekt, kun je de auto namelijk alsnog kopen. Financieel gezien is dit alleen niet de meest aantrekkelijke optie. Om het geleende geld terug te betalen, los je maandelijks namelijk een bedrag af. Hierdoor vertoont een auto kopen met geleend geld overeenkomsten met private lease. Toch is private lease over het algemeen goedkoper dan een auto kopen met geleend geld. Sluit daarom nooit lukraak een lening af als je een auto wilt kopen.