LOADING

Type to search

Kamperen: ga je voor een tent of een caravan?

Er zijn verschillende type vakantiegangers: sommige mensen slapen het liefst in een hotel, andere nemen een huisje, weer andere kiezen voor een kampeervakantie. Als je tot die laatste groep behoort, moet je nog bepalen of je meer een type bent om in een tent te slapen, of toch liever een caravan neemt. Er zijn natuurlijk nog meer mogelijkheden als je op de camping staat, maar in deze tekst worden de twee meest gebruikte vergeleken en toegelicht: de tent en de caravan. Wat zijn voor- en nadelen van deze kampeerbenodigdheden? Dit artikel helpt je een keuze te maken tussen een tent en een caravan.

De tent

Veel mensen houden ervan om in een tent te slapen. Het is doorgaans een minder luxe manier van vakantie vieren dan andere slaapplaatsen, maar wel vaak lekker knus. Een groot voordeel van een tent, is het feit dat deze niet al te duur hoeven zijn: natuurlijk hangt dit wel af van het soort tent, maar voor een niet te hoog bedrag heb je vaak al een prima tent. Ook de kampeerplekken voor tenten zijn meestal goedkoper dan voor caravans: dit scheelt je dus ook wat geld. Daarnaast is een tent uiteraard in te klappen en kun je deze gemakkelijker meenemen en weer opbergen dan een caravan.

Er kleven echter ook wat nadelen aan tenten. Dit zijn vooral nadelen die optreden eer je op de camping zelf bent. Een nadeel is dat regen vervelend kan zijn. Het ligt eraan waar je gaat kamperen, maar in Nederland komt regen niet zelden voor. Regen die op de tent klettert is goed te horen: dit kan vervelend zijn, maar het kan juist ook een gezellig en knus gevoel met zich meebrengen. Dit is dus niet perse een nadeel, maar de natte buitenkant van de tent is dat wel: als de tent nog nat is als je weer weggaat, en je deze nat afbreekt, kan dat voor schimmel zorgen. Het is belangrijk dat je de tent in dat geval zo snel mogelijk weer uit laat dampen. Daarnaast kan het in een tent vrij koud worden, zeker als je op de koude grond slaapt. Dit kun je wel zoveel mogelijk tegengaan door een luchtbed of slaapmat en een slaapzak te kiezen die goed isoleren.

De caravan

Hoewel tenten ook steeds luxer worden, is een caravan toch nog altijd een wat luxere manier om op vakantie te gaan. Als je wilt kamperen om in een natuurrijke omgeving te zitten, maar het wel zo comfortabel mogelijk wilt hebben, is een caravan een aanrader. In tegenstelling tot een tent heeft een caravan vaak een badkamer en een bed dat toch wat comfortabeler ligt dan een luchtbed of slaapmat. Ook zul je het met wat frisser weer minder snel koud hebben: veel caravans hebben een verwarming.

Het grootste nadeel van het aanschaffen van een caravan is de prijs: de meeste caravans zijn vrij prijzig. Niet alleen de aanschaf, maar ook de stalling en eventuele caravanverzekeringen kosten je flink wat geld. Daarnaast is een caravan weliswaar luxer dan een tent, maar nog steeds niet heel ruim. Ook kunnen niet alle auto’s een zware caravan vervoeren: je zult hier dus een sterke auto voor nodig hebben.