LOADING

Type to search

Kamperen: welke slaapzak kies je?

Als je gaat kamperen, wil je natuurlijk slapen in een slaapzak die comfortabel ligt. Het is hierbij belangrijk een kwalitatief goede slaapzak te kiezen, maar welke soort je het best kunt aanschaffen, hangt er vanaf wat jij belangrijk vindt en wanneer je gaat kamperen. Je zult hier dus zelf een keuze in moeten maken, maar deze tekst kan jou daarmee helpen. In deze tekst kun je namelijk lezen waar je precies op moet letten als je een slaapzak aan gaat schaffen: er worden dus geen specifieke slaapzakken genoemd.

Seizoen

Het is belangrijk te bepalen in welk seizoen je gebruik gaat maken van de slaapzak: als dit de zomer is, heb je uiteraard een dunnere slaapzak nodig dan in het geval je in de winter gaat kamperen. Hierbij worden grofweg drie verschillende soorten slaapzakken onderscheiden: de zomerslaapzak, de winterslaapzak en de 3-seizoensslaapzak. De eerste twee spreken voor zich; de 3-seizoensslaapzak is geschikt voor de zomer, de late lente en de vroege herfst. Op deze slaapzakken staat vaak een comforttemperatuur. Dit is de minimale temperatuur waarbij de slaapzak voor een comfortabele slaap zal zorgen. Bij zomerslaapzakken ligt dit tussen de 10 °C en de 15 °C, bij 3-seizoensslaapzakken tussen de 2 °C en de 10 °C en bij winterslaapzakken maar liefst tussen de -20 °C en de 2 °C.

Vulling

Welke vulling de slaapzak heeft kan ook belangrijk zijn. Je kunt natuurlijk allergisch zijn voor bepaalde stoffen of gewoon meer van een bepaalde stof houden, maar ook hier speelt het seizoen een belangrijke rol: sommige vullingen zorgen namelijk meer voor warmte dan andere. Twee materialen die vaak gebruikt worden in slaapzakken, zijn dons en synthetische stof. Dons, waarmee donsveertjes bedoeld worden, is erg licht en erg isolerend: het is daarom erg aan te raden bij lage temperaturen, als je in de winter gaat kamperen bijvoorbeeld. Synthetische stof (kunstvezels) is ook erg isolerend en daarom geschikt voor lage temperaturen, maar ook voor warmer, vochtiger weer is deze stof geschikt: ook wanneer het vochtig is isoleert de stof namelijk goed, wat bij dons minder het geval is. Daarnaast is dons doorgaans duurder dan synthetische stof. Wel is dons lichter dan synthetische stof, en daardoor gemakkelijker mee te nemen.

Verschillende modellen

Het is ook belangrijk om naar het type te kijken: sommige typen slaapzakken geven je minder bewegingsvrijheid dan andere en ook isoleren ze niet allemaal even goed. Als het gaat om verschillende modellen, wordt er vooral vaak een onderscheid gemaakt tussen het mummiemodel en het dekenmodel.

Het mummiemodel is een model dat smaller is bij de voeten en breder bij de schouders. Het is erg compact en isoleert goed. Het enige nadeel is het feit dat dit type slaapzak je minder bewegingsvrijheid geeft. Het dekenmodel geeft je daarentegen veel bewegingsvrijheid. Nadelig aan dit type slaapzak is het feit dat deze minder goed isoleert en minder compact is. Naast deze twee modellen is er ook nog het ovalen model. Deze combineert eigenlijk de voordelen van de andere typen slaapzakken en is daarom erg aan te raden: hij geeft je namelijk veel bewegingsvrijheid, maar sluit wel nauw aan en isoleert daarom ook beter.