LOADING

Type to search

Barst in voorruit: hoe komt dat?

Tijdens het rijden passeren we de hele dag door andere auto’s. Op de weg liggen vaak kleine steentjes die tijdens het rijden, onder de banden van auto’s wegschieten. Dit is de meest voorkomende oorzaak van een barst in je voorruit en het is helaas niet te voorkomen. Er zijn natuurlijke meerdere redenen waarom er een barst in je voorruit kan komen, denk aan vallende takken, een vogel die tegen de voorruit vliegt of een persoon die je voorruit per ongeluk of expres kapot heeft gemaakt. In sommige gevallen kan je doorrijden met een barst in de voorruit, maar er bestaat een kans dat deze verder gaat scheuren en hierdoor je zicht belemmerd. Hiermee loop je natuurlijk een onnodig risico op een ongeluk, terwijl dit heel gemakkelijk voorkomen kan worden. Hier onder gaan we een aantal veelbesproken zaken op een rijtje zetten voor jou.

Autoruit vervangen

Wanneer de schade aan je voorruit in het gezichtsveld zit, laat je direct de autoruit vervangen door vakmannen. Doorrijden met een grote scheur of barst in je gezichtsveld kan je namelijk een boete opleveren. Bovendien, wanneer je hier te lang mee wacht zullen de kosten alleen maar oplopen en daar zit je natuurlijk niet op te wachten! Vaak wordt deze reparatie vergoed wanneer je Beperkt Casco of Allrisk verzekerd bent. Hier vind je online info voorruit vervangen en bij hen ben je verzekerd van een vakman die rekening houdt met het type auto, het type ruit en alle technische specificaties die hierbij komen kijken.

Hoe lang wachten met het herstellen van een barst in de voorruit?

Bij een kleinere barst wachten mensen over het algemeen toch wel langer met het laten herstellen van de voorruit, meestal omdat dit geld kost. Niemand zit natuurlijk op die kosten te wachten, helemaal niet in deze tijd. In sommige gevallen dekt je verzekeraar de kosten van de reparatie geheel of gedeeltelijk. Dit is dan het vaakst het geval bij een beperkt cascoverzekering en bij een allrisk autoverzekering. Laten we vooropstellen dat de veiligheid van de bestuurder en de inzittenden één van de belangrijkste dingen is in het verkeer. Daarom wordt er altijd echt geadviseerd om bij een barst in de voorruit niet te lang te wachten met het laten repareren ervan, hoe klein de barst ook is.

Hoe zit het met voorruit schade en een APK?

Wanneer je auto voor een Apk-keuring is aangemeld en je krijgt voor die tijd een barst in je ruit, is het makkelijker om van tevoren uit te zoeken of je auto kan worden afgekeurd op de voorruit. Dit kan gebeuren als je één of meerdere beschadiging(en) in je voorruit zitten. Het is daarbij afhankelijk van de grootte en de plaats waar de beschadiging(en) zitten. Een scheur mag geen vertakking in het gezichtsveld hebben en oppervlakkige krassen mogen niet breder zijn dan 5 mm. Het kan soms lastig zijn om te bepalen of de beschadiging in het directe, indirecte gezichtsveld of daarbuiten valt.