LOADING

Type to search

Een caravanverzekering afsluiten: ja of nee?

Als je graag met een caravan op kampeervakantie gaat en daarom een caravan aangeschaft hebt, moet je erover nadenken of je een caravanverzekering af wilt sluiten. Dit is niet wettelijk verplicht, maar kan wel heel handig zijn. Er zijn echter ook wat redenen te bedenken om er niet meteen voor te gaan. Dit kan voor iedereen anders zijn, het is daarom belangrijk het voor jezelf af te wegen. Deze tekst kan je daar wellicht mee helpen, hierin worden namelijk de voor- en nadelen afgewogen.

Voordelen van een caravanverzekering

Het is natuurlijk altijd een afweging: hoe groot acht je de kans dat er iets met je caravan gebeurt? Als er schade aan je caravan komt, kan dat flink in de papieren lopen: door verzekerd te zijn, zul je niet ineens die klap ervaren als er iets met je caravan gebeurt. De schade kan erg uiteenlopend zijn: het kan gaan om brandschade, natuurschade, maar ook om bijvoorbeeld diefstal. Bij erg grote schadegevallen kan het zelfs zo zijn dat je zonder verzekering zelf een nieuwe caravan aan moet schaffen en die zijn best prijzig. Een caravanverzekering vangt dit grotendeels op.

Dit is eigenlijk het enige echte voordeel, maar natuurlijk wel een heel groot voordeel. Het gaat in dit geval namelijk altijd om het goedkoopste plaatje, en een caravanverzekering kan je een hele hoop geld schelen bij flinke schade, en vergis je hier niet in: dit kan om een heleboel verschillende soorten schades gaan. Net werden er al een aantal genoemd, maar ook schades als ongevalschade, hagelschade en onbekende schade door anderen toegebracht vallen onder een allrisk verzekering.

Nadelen aan een caravanverzekering

In principe zitten er natuurlijk niet echt nadelen aan een caravanverzekering, het is alleen de vraag of de kosten opwegen tegen de kans op schade: je gaat natuurlijk voor de goedkoopste optie. Misschien denk je dat door jou veroorzaakte schade op andere voertuigen ook onder de caravanverzekering valt, maar dit is niet zo: als je een ander voertuig schade berokkent, wordt dit door de WA-verzekering van je auto gedekt. Dit verkleint de kans dat je de caravanverzekering nodig hebt, wat misschien een reden kan zijn om deze niet af te sluiten.

Daarnaast gebruik je de caravan waarschijnlijk alleen als je op kampeervakantie gaat. Dit betekent dat de kans op schade het overgrote deel van het jaar erg klein is: het is de vraag of het dan wel nodig is om een caravanverzekering af te sluiten. Ook is niet alles gedekt bij een standaard caravanverzekering: bij deze verzekering gaat het vooral om stormschade, rechtsbijstand en een dekking voor de inventaris. Er kunnen echter nog een heleboel andere schades optreden die niet gedekt worden en als je die wel inbegrepen wilt hebben, kost dat natuurlijk meer.
Uiteindelijk is het een afweging die afhangt van je eigen situatie: belangrijk hierbij zijn de vragen hoe vaak je de caravan gebruikt en hoe groot je de kans op schade acht. Ook zullen de kwaliteit en de aanschafprijs van de caravan meespelen in dit besluit: bij een nieuwe en dure caravan valt voornamelijk onherstelbare schade zwaar en kies je misschien liever voor de minder risicovolle weg. Hopelijk kun je op basis van de voor- en nadelen een verstandig besluit nemen!