LOADING

Type to search

Kamperen in Istrië: dit zijn de must-sees

Als je het hebt over toeristische trekpleisters, is Istrië daar zeker een van. Het is een schiereiland van Kroatië, aan de Adriatische Zee. Kroatië staat bekend om zijn prachtig gekleurde wateren en mooie stranden. Ook Istrië is wat betreft natuur zeker een aanrader, maar ook op cultureel gebied is er een heleboel te vinden op dit schiereiland. In dit artikel kun je lezen welke bezienswaardigheden je zeker moet bezoeken als je op kampeervakantie bent in Istrië.

Natuur

Als je van natuur houdt, is het een aanrader om naar de Plitvice Meren te gaan. Deze liggen niet in Istrië zelf, maar deze meren zijn een van de hoogtepunten van Kroatië en ze zijn gemakkelijk te bereiken vanuit Istrië. Het zijn 16 meren met 90 watervallen tussen deze meren, die deel zijn van een prachtig gebied. Er zijn dammen ontstaan, die weer hebben gezorgd voor deze meren en watervallen, maar ook voor grotten. Het gebied staat zelfs op de Werelderfgoedlijst van beschermde natuurgebieden van UNESCO. Zeker de moeite waard om te bezoeken dus.

Brijuni Nationaal Park

Ook kun je als natuurliefhebber de boot nemen naar het Brijuni Nationaal Park, bestaande uit de Brioni-eilanden. Dit is een eilandengroep bestaande uit twee grote en tien kleine eilanden. Deze eilandengroep is vanuit Fazana, een klein stadje in Istrië, met de boot te bereiken. Van bovenaf zien de eilanden er al indrukwekkend uit, maar ook op de eilanden zelf kun je van alles beleven: zo is er een safaripark en zijn er allerlei historische bezienswaardigheden.

Iets heel anders dan de vorige bezienswaardigheden, maar wel natuurlijk en zeker niet minder bijzonder, zijn de Jama grotten van Baredine. Deze zijn de vinden in Nova Vas. Het zijn druipsteengrotten die er indrukwekkend uitzien en warm verlicht zijn, waardoor het prachtig is om zo’n grot te bekijken. Buiten het feit dat de grotten erg indrukwekkend zijn, is het ook een fijne plek om even af te koelen als het buiten warm is.

Cultuur

Ook op het gebied van cultuur is er genoeg te zien in Istrië. Een aantal hiervan vind je in Pula, de grootste stad van Istrië. Daar zijn een aantal historische gebouwen te vinden, waaronder een groot amfitheater. Dit amfitheater stamt uit de Romeinse tijd en er worden soms voorstellingen gegeven. Zeker de moeite waard om te bekijken als je geïnteresseerd bent in het Romeinse tijdperk dus. Ook kun je in Pula de Tempel van Augustus bezoeken, die eveneens in de Romeinse tijd gemaakt is. Dit bouwwerk valt met zijn hoge pilaren erg op en is het historisch midden van de stad. Naast deze historische monumenten kun je in Pula ook genieten van het gezellige centrum met leuke winkels.

Als je geïnteresseerd bent in mooie schilderingen en architectuur, is het ook zeker een aanrader om de Eufrasiusbasiliek te bezoeken. Deze basiliek staat in Porec en is vooral populair vanwege zijn prachtige mozaïeken: deze staat zelfs op de Werelderfgoedlijst van monumenten van UNESCO. Een ander bouwwerk dat je in Porec kunt bezoeken, is de Vijfhoekige Toren van Porec. Dit is een toren die gebouwd is in de 15e eeuw en een gotische stijl heeft: ook zeker de moeite waard om te bekijken dus.