LOADING

Type to search

Wildkamperen: tips voor een geslaagde vakantie

Je kunt ervoor kiezen om op een camping te gaan staan als je gaat kamperen, maar ook wildkamperen is een optie. Als je hiervoor gaat, ben je helemaal vrij en echt één met de natuur. Dit kan heel leuk zijn, maar er zijn wel wat dingen waar je rekening mee moet houden. Je bent namelijk veel meer op jezelf aangewezen en zult daarom zelf voor een aantal dingen moeten zorgen. In deze tekst kun je tips lezen voor als je gaat wildkamperen. Dit zijn tips die zowel betrekking hebben op spullen die je mee moet nemen, als op dingen die handig zijn om te weten. Op die manier kun je voorbereid op pad en kun je heerlijk genieten van het wildkamperen!

Je mentaal voorbereiden

Wildkamperen kan hartstikke leuk zijn, maar je moet er wel rekening mee houden dat het zwaar kan zijn. Zo heb je misschien gauw zin om even op een écht comfortabel bed te liggen. Ook het sjouwen met tassen als je gaat wandelen kan zwaar zijn. Je kunt ervoor zorgen dat je goed voorbereid bent, zodat deze dingen minder zwaar worden, maar ga ervan uit dat het wel zwaar kan zijn. Op deze manier ben je ook mentaal goed voorbereid en zal het minder gauw erg tegenvallen.

Waar is wildkamperen toegestaan?

Als je je tentje ergens neer wilt zetten, is het natuurlijk ook belangrijk om te bekijken of het wel mag. In Nederland is wildkamperen lang niet overal toegestaan. Zoek daarom van tevoren op in welke gebieden wildkamperen mogelijk is. In een aantal andere landen en gebieden, zoals Scandinavië, is wildkamperen op meer plekken toegestaan. Mocht je wat meer rond willen trekken en op verschillende plekken met je tentje willen staan, dan zou je daar bijvoorbeeld heen kunnen gaan.

Respect voor de natuur

Wat altijd belangrijk is als je in de natuur komt, maar nu al helemaal, is het respecteren van de natuur. Dit houdt in dat het niet de bedoeling is dat je voor geluidsoverlast zorgt. Ook als er geen mensen in de buurt zijn, heb je wel te maken met dieren wiens rust je niet moet verstoren. Daarnaast is het belangrijk om je spullen op te ruimen. Zo laat je het gebied in zijn waarde en kunnen jij en anderen na jou heerlijk van de prachtige natuur genieten.

Dit zeker niet vergeten in te pakken

De meeste dingen die in moet pakken voor een wildkampeervakantie, zullen hetzelfde zijn als voor een kampeervakantie op een camping. Wel zul je wat meer met de spullen moeten sjouwen, waardoor het verstandig is niet te veel mee te nemen. Denk daarom goed na wat je thuis kunt laten en neem geen overbodige dingen mee.
Wel ben je meer één met de natuur en ben je afhankelijk van je eigen spullen. Het is daarom belangrijk om onder andere een EHBO-set mee te nemen. Daarnaast is het slim om antimuggenspray of een muggenstift mee te nemen. Ook een zaklamp, die je waarschijnlijk sowieso al mee zou nemen, is extra belangrijk als je gaat wildkamperen. Als je ’s nachts bijvoorbeeld naar het toilet moet, zal er niet zo gauw verlichting in de buurt zijn. Je kunt natuurlijk ook de zaklamp van je telefoon gebruiken, als je die bij je hebt.
Tenslotte iets wat niet onmisbaar is, maar wel fijn om bij je te hebben: spelletjes of iets anders ter vermaak. ’s Avonds of bij slecht weer zul je namelijk geen lange wandelingen maken. Zorg er daarom voor dat je iets bij je hebt qua amusement, om je zeker niet te vervelen!