LOADING

Type to search

Kamperen: luchtbed of slaapmat?

Kamperen is natuurlijk niet de meest luxe vorm van vakantie, maar dat betekent niet dat het slaapcomfort niet in orde hoeft te zijn. Je ligt dan wel niet in een ruim bed, maar geen oog dichtdoen of wakker worden met rugklachten, dat is niet de bedoeling. Het is daarom belangrijk om een luchtbed of een slaapmat te kiezen die kwalitatief in orde is. Maar waar ga je nou voor, een luchtbed of een slaapmat? In dit artikel kun je de voor- en nadelen van het luchtbed en de slaapmat lezen.

Het luchtbed

Een groot voordeel aan een luchtbed, is het feit dat dit erg compact is: het neemt niet veel ruimte in en is relatief licht, waardoor het gemakkelijk in een koffer of tas of los in de auto past. Let er wel op dat het luchtbed opgepompt moet worden, je zult dus wel ruimte voor een pomp moeten creëren. Een ander voordeel is het feit dat luchtbedden meestal relatief goedkoop zijn, ook aan een luchtbed van prima kwaliteit hoef je zeker geen bakken met geld uit te geven. Het is wel belangrijk dat je geen luchtbed aanschaft dat van een slecht materiaal gemaakt is: het materiaal voor een luchtbed is meestal vinyl.

Een luchtbed kent echter ook wat nadelen. Vaak is het koud om op een luchtbed te slapen: dit heeft ermee te maken dat lucht kou goed geleid, dus als het luchtbed op een koude ondergrond ligt, zul je dit waarschijnlijk merken. In de zomer, als het erg heet is, zal dit misschien fijn zijn, maar houd er wel rekening mee dat het ’s avonds flink af kan koelen. Ook gebeurt het niet zelden dat een luchtbed lek gaat. Daarnaast is een luchtbed vrij instabiel: je kunt je vaak niet omdraaien op een luchtbed zonder dat het bed flink zal bewegen. Dit heeft echter ook met de kwaliteit te maken, zorg er dus voor dat je niet een te lichte variant aanschaft.

De slaapmat

Er zijn slaapmatten die je alleen maar uit hoeft te rollen: deze zijn handig mee te nemen en je hoeft ze ook niet op te blazen, maar erg comfortabel voor een langere vakantie zijn ze niet. In deze tekst gaat het dan ook om slaapmatten die wel opgeblazen moeten worden, al zijn er veel slaapmatten die zichzelf opblazen. Dit is een groot voordeel: het kost minder werk en je kunt je pomp thuislaten. Een ander voordeel is het feit dat slaapmatten, in tegenstelling tot luchtbedden, niet zo snel kou doorlaten. Ook zal een slaapmat over het algemeen minder snel lek gaan dan een luchtbed.

Een nadeel is dat slaapmatten vaak iets prijziger zijn dan luchtbedden: er is veel verschil in kwaliteit, en de beste slaapmatten kosten ook wat. Als je maar één of een paar keer per jaar gaat kamperen, is het dus belangrijk jezelf af te vragen of je bereid bent veel geld uit te geven. Daarnaast neemt een slaapmat relatief veel ruimte in. Zowel luchtbedden als slaapmatten kennen dus voor- en nadelen. Uiteindelijk is het een afweging die iedereen het beste voor zichzelf kan maken: het heeft er namelijk mee te maken hoeveel geld je bereid bent uit te geven, hoeveel ruimte je hebt en hoeveel waarde je hecht aan een stabiele en geïsoleerde slaapplek. Let er in ieder geval wel op dat de kwaliteit in orde is.